28.1.04

Lahja

No niin. Eilen se jysähti tajuntaani keräyspapereita läpikäydessä ja lahjakortin löytäessäni:

Anoppi ja appiukko ovat tilanneet meille Valitut palat koko täksi vuodeksi!


Ja siitä ei liene kovin kauaa aikaa kun oli mieheni kanssa puhetta, kuinka vaarallista on, jos ihminen omaa "valitutpalat-maailmankuvan".


Kaikesta huolimatta luin lehteä eilen ruokapöydässä. (Ei olisi pitänyt, sillä melkein tukehduin suussani pyörivään kananriekaleeseen, kun piti keskittyä niin kovasti "mielenkiintoisiin" juttuihin.) Joka tapauksessa, kahdesta murhaajapojasta kertovassa tositarinassa kerrottiin kuinka näiden poikien tuhoisaan käyttäytymiseen olivat vaikuttaneet mm. "tietokonepelit ja filosofia":


"Robert oli aina lukenut paljon, ja lukiota käydessään hän tutki omin päin F. Nietzschen teoksia. Poikaa viehättivät erityisesti saksalaisen filosofin mietteet nihilismistä eli eksistentialistisesta käsityksestä, että Jumala on kuollut eikä moraaliarvoja ole olemassakaan. --- poikien ajatukset alkoivat käydä entistä kummallisemmiksi. He tulivat siihen tulokseen, että Hitler oli "hyvin ovela" ja ihailtava ihminen." (kursiivi minun)


Ja sitten ei muuta kuin murhaamaan.


Joku oikea filosofi kenties ymmärtäisi ja osaisi selittää näitä asioita paremmin kuin minä, (joka en oikeasti ymmärrä mistään mitään.) Syystä tai toisesta minua jäi vaivaamaan tämä lause koko illaksi. Siinä noin vaan sivumennen niputettiin kevyesti yhteen eksistentiaalifilosofiaa, nihilismiä ja Hitleriä, sekoitettiin selittämättä ja paiskattiin lukijan kasvoille, että "noin käy jos lukee nuorena filosofiaa!" Seuraava askel lienee se, että jotkut aktiiviset ihmiset päättävät kieltää lapsiltaan filosofian historiaan (ja yleensä historiaan) tutustumisen, koska siitä voi olla arvaamattomia ja jopa turmiollisia seurauksia.


Ei muuta kuin lasten lukemistoa kyttäämään. Sensuuria harjoittamaan! Kieltäkää kaikki kaikilta!


(No niin. Meinaa mennä huonoksi juttu. Hiissaanpa itseni pihalle kolaamaan.)