23.1.04

Tiloja ja rajoja

Televisio tarjoaa nykyään paljon tilaa sisustusohjelmille. Innolla katselen kuinka ihmisten kodeissa käännellään ja väännellään interiöörejä uuteen uskoon.


Ylimääräistä aikaa voi ihminen tuhlata vaikkapa katselemalla television välityksellä toisten koteihin. Eilen Janne Ahonen (mäkikotka?) esitteli uutuuttaan kiiltelevää taloa ja sen tiloja. Mielenkiintoiseksi esittelyn teki se, että tilat selkeästi jaoteltiin miehen tiloihin, naisen tiloihin ja perheen yhteisiin tiloihin. Vaikka lapsella oli oma huone, hänellä ei ollut tilaa samalla tavalla kuin aikuisilla. Lapsi sai olla missä tahansa, levitellä leluja ympäri taloa ja näin tyypilliset tilan rajat eivät koskeneet lasta.


Eteinen oli selvästi yhteinen tila. Ahosen talon palkintosyvennys-baari sen sijaan oli selvästi miesten tila. Saunassa oltiin jälleen yhdessä ja keittiöön mennessä siirryttiin naisten tilaan. Toimittaja totesi Ahosen vaimolle, että "tämä lienee sitten sinun valtakuntasi." Vaimo siinä yritti sanoa, että "kyllähän me molemmat täällä", vaikka keittiö oli suunniteltu nimenomaan naisen tarpeiden mukaan. Oli riittävästi tasoja ja kaappeja kaikille niille naiseutta ja perheenemännyyttä tukeville keittiövälineille (ks. edellinen tekstini "Tuuban keittiössä".) Makuuhuoneen ja lastenhuoneen esitteli jälleen nainen, kun taas autotalliin mennessä vaimo ei tullut edes mukaan.


Ai niin, melkein unohdin; talon oli suunnitellut Janne ihan itse. Mutta talon suunnittelu ei olekaan mieheyttä uhkaavaa, vaan sitä tukevaa toimintaa. Mutta annas olla, jos mies on sisustussuunnittelija (ks. Tomi). Ainakin meillä kuuluu Miehen suusta kireitä kommentteja, jos Tomi näkyy ruudussa. Mutta kenties on odotettavissa muutosta tässäkin suhtautumistavassa; onhan Jamie Oliverkin perheellinen hetero, vaikka tekeekin hyvää ruokaa.