19.1.04

Pieni huomio moottorikelkkailusta

Naapuriimme on muuttanut rassaaja. Hänellä on moottorikelkka, jonka parissa miehellä näyttää vierähtävän helposti tovi jos toinenkin. Kelkassa on ilmeisesti jotain vikaa, koska sitä pitää säätää ja sitten käydä välillä ajelemassa ympyrää, että joko toimii. Siinä sitten seisotaan pihalla katkun keskellä, pyyhitään vesiä silmistä ja köhistään, että jo on mahtava menopeli ja hyvin toimii.
***


Moottorikelkkailua markkinoidaan näin; on "puhdasta" luontoa, koskemattomia hankia ja erämaita. Todellisuudessa kelkkailu on usein tätä tai tätä. Olen itsekin kelkkaillut nuorempana, mutta jo silloin huomasin ettei tämä laji taidakaan olla minun juttuni; uponneen kelkan riuhtominen metrisessä hangessa ei ole mitään mukavaa puuhaa.


Yritin pikaisesti etsiä hieman tietoa moottorikelkkailun ympäristövaikutuksista, mutta eipä niitä näin äkkiseltään löytynyt. Lapissa oletettavasti melkoinen osa matkailualan yritysten tuloista tulee moottorikelkkasafareiden järjestämisestä, joten kelkkailua kritisoidessa aletaan lähestyä jo ihmisille tärkeintä aluetta, eli elinkeinoa ja selviytymistä. Ja ihmisten elinkeinojahan ei saa kritisoida saatikka rajoittaa, oli sen harjoittaminen kuinka epäeettistä (vrt. epäaito "saamelaismatkailu" suomalaisten toimesta) tai epäekologista hyvänsä.