19.7.04

"Suuren eron tekee kyllä se, pakkastako on vai suhteellisen lämmintäkö ilma"

Otsakkeen lainaus on peräisin "Metsänkäyttö-oppi" -kirjasta vuodelta 1922. Samaisessa teoksessa kerrotaan, että "kun puut ovat suuren tilan ottavia, raskaita esineitä, niin kävisi niiden kuljettaminen maitse pitempien matkojen päähän miltei mahdottomaksi." Niin se uittokin loppui 1991, ja ainakin minua hymyilyttää tuo puiden rinnastaminen esineisiin.
(Pienet ovat elämäni ilot.)
 
***
En erityisemmin pidä kylpylöistä. Talvella kylmyyden keskellä on toisinaan mukava lillua porealtaassa tai seisoskella niska kenottaen vesisuihkun alla, ja höyrysaunassakin on mukavaa kun tietää että ulkona paukkuu pakkanen.
 
Mutta keskellä kesää kylpylöinti on typerää.
 
Tulin luvanneeksi tyttärelleni kylpyläkäynnin viikonlopuksi, joten löysin itseni Oulun Edenistä lauantaina. Jotenkin virheellisesti kuvittelin meidän olevan siellä yksiksemme, sillä kuka hullu nyt kauniina kesäpäivänä kylpylään tulee. Väärin. Altaissa polskutteli ihmisiä niin paljon ettei sekaan sopinut. Kerran löysin yhden tyhjän porealtaan, istuskelin siellä viisi sekuntia, jonka jälkeen altaan valtasi ympärysmitaltaan 170 cm nainen kolmen poikansa kanssa. Siirryin toiseen, sama homma. Ei hetken rauhaa. Niinpä siiryin saunaosaston suomalaiseen saunaan. Olo oli kuin uimahallissa.
 
Uiminen sinänsä on mukavaa, kunhan vesi on puhdasta ja tilaa runsaasti. Lähes tyhjässä uimahallissa uiskentelu on yhtä rentouttavaa kuin täydessä hallissa rimpuilu rasittavaa.