24.3.04

Lattiaremontti

Ulkoinen elämämme on yhtä suurta lattiaremonttia. Sen suunnittelu alkoi jo kuukausia, ellei peräti vuosia sitten. Muutama viikko sitten saimme ostettua parvelle laminaatin (kirsikkarustiikki). Ullakkohuoneeseen haimme eilen puukeskuksesta 22 mm paksuja lattialevyjä, kooltaan 2200 x 1200 mm, painoa 45 kg per levy. Ja nyt ne pitäisi jotenkin saada hivutettua yläkertaan. Ullakkohuoneen lattia oli sen verran mutkainen, että levyt olivat tarpeen. Äänieristystäkin levyt parantavat huomattavasti. Emme uskoneet levyjen saavan lattiaa täysin suoraksi, joten levyjen päälle levitetään muovimatto. On se ihan hieno, vaikka ei uskoisi. Nykyvalikoimat ovat jotain aivan toista kuin muutama vuosikymmen sitten.

Aiomme mieheni kanssa tehdä koko homman omin käsin. Onneksi on olemassa ohjeita. Nuo ohjeet eivät vain oikein riitä, ainakaan meille remonttitaidottomille humanisteille.

LATTIAREMONTTIOHJEET HUMANISTIPERHEELLE
- Varaa suunnitteluun aikaa vähintään vuosi, parempi kaksi.

- Keskustele aviosiippasi kanssa mahdollisimman rauhallisesti eri vaihtoehdoista. Lattiamateriaaleja on nimittäin aivan hirveästi.

- Mikäli rauhallinen keskustelu ei onnistu, korota ääntä. (Mikäli teet sen kaupassa, vaikutus on tehokkaampi.) Jompikumpi yleensä tässä vaiheessa antaa periksi, jolloin päätös on helpompi tehdä. Ja ainakin toinen osapuoli (se huutava) luulee tehneensä kompromissiratkaisun, vaikka runnoi omat mielipiteensä läpi pelkällä desibelivoimalla.

- On hyvä sopia jo etukäteen miten remontti rahoitetaan. Mikäli parisuhteessa toinen on töissä ja toinen ei, taloudellinen epäsuhta on valmis. Suosittelen remontin tekemistä tilanteessa, jolloin molemmat henkilöt voivat täysipainoisesti osallistua remontin kustannuksiin. Tällöin myös taloudellisesti alisteisessa asemassa oleva henkilö tuntee osallistuvansa remonttiin täysipainoisesti.

- Älä odota saavasi hyvää palvelua remonttiliikkeistä. Vain harvoin rautakauppiaat jaksavat alkaa selittää juurta jaksain mistä lattian tekemisestä on kyse. Onneksi humanisti osaa lukea, ja usein sisälukutaitokin on hyvä. Eli kaupasta (tai kirjastosta) nippu ohjeita mukaan.

- Ota etukäteen selvää remonttislangia, sillä ilman oikeaa kieltä olet hukassa. Selvitä ainakin mikä on niska (lattian), vaateri ja pontti.

- Tutustu jo elämäsi ja opiskelusi alkuaikoina kirvesmiehiin. Tämä on kieltämättä hankalaa, mikäli opiskelee kansanperinnettä tai antropologiaa, sillä noiden laitosten käytävillä kirvesmiehiä ei juuri käyskentele. Aina voi säilyttää hyvät suhteet isään tai appivanhempiin, sillä vanhemmalla sukupolvella on jostain syystä salaista kirvesmiestaitoa jäljellä ilman koulujakin. Mikäli tämäkään ei onnistu, tai välimatka on liian pitkä, ei mikään auta. Tee itse.

- Loppujen lopuksi remontin teko on kuin minkä tahansa esseen tai tutkielman teko. (Talonrakennusta voisi sitten kai verrata väitöskirjaan.) Aluksi tehdään esiselvitys, mitä tehdään ja miksi. Sitten otetaan selvää, tutustutaan kirjallisuuteen ja syvennytään aiheeseen. Seuraavaksi hankitaan työvälineet ja materiaalit, ja aletaan koota palapeliä kokoon. Lopuksi ripaus tervettä järkeä ja hieman avaruudellista ajattelua mukaan. Loppu on käden ja silmän yhteispeliä.