26.8.04

Muutama sananen tästä hetkestä ja näennäisestä valinnanvapaudesta

Tyttäreni saamat käytetyt skeittikengät aiheuttivat aamulla pienimuotoisen konfliktin. En ymmärrä miksi pitää käyttää kolme numeroa liian isoja kenkiä, jos nenän alla on varta vasten tätä syksyä varten hankitut uudet sopivat kengät. Tyttö lähti kouluun, mutta palasi viiden minuutin kuluttua takaisin kotiin. Hän oli yhtäkkiä muistanut, että iltapäivällä on liikuntaa. Ja näillä nimenomaisilla pseudo-skeittikengillä ei voi liikkua. Järjetöntä valmistaa tuollaisia kenkiä.
***
Keittiötarjontaan tutustuessani olen tehnyt muutamia havaintoja.

Tukkukeittiöt vs. merkkikeittiöt:
Toisten mielestä tukkukeittiöt ovat järkevin vaihtoehto; niissä hinta ja laatu ovat eniten kohdallaan. Eräiden muiden mielestä halpakeittiöiden laatu ei ole lähelläkään ns. "merkkikeittiöiden" luokkaa. Jotkut taas ajattelevat merkkikeittiöiden rahastavan pelkällä nimellä.

Omat tähänastiset kokemukset kertovat, että tukkukeittiöt (eli esim. Keittiötukku) on halpa, mutta palvelu ei pelaa samalla tavalla kuin ns. "laatukeittiöiden" myyjien kohdalla. Toisin sanoen hintaero ei välttämättä johdu oven materiaalista (jotka usein ovat saman tehtaan tuotoksia), vaan myyjien ammattitaidosta, palveluhenkisyydestä ja -alttiudesta.

Periaatteessa runko- ja ovimateriaalit ovat kaikilla keittiövalmistajilla samat, joten mitään tämänhetkisestä valtavirrasta poikkeavaa keittiötä meillekään tuskin tulee. Tiettyjä yksilöllisiä ratkaisuja voi tehdä (kuten lyhyenä ihmisenä voisin pyytää työtasoa viitisen senttiä alemmaksi kuin normaalikeittiössä), mutta jokainen epänormaali pyyntö nostaa hintaa. Ja yleensä ottaen ihmisten keskipituus on nykyään niin pitkä, että lyhyen ihmisen ratkaisut eivät välttämättä ole kestäviä. Toisaalta kenelle sitä kotia tehdään?
***

Pintamateriaalivaihtoehdot ovat tämmöisellä pienehköllä paikkakunnalla melko suppeat. Aloittelevaa remontoijaa saattaa näennäinen valinnanpaljous hämätä. Mutta tositoimiin ryhdyttäessä vaihtoehdot rajautuvat melko minimiin; vain tiettyjä materiaaleja löytyy varastosta. Hiemankin erikoisempi laatta, lattia tai muu on tilattava tehtaalta, jolloin kuvioon astuvat mukaan pitkät toimitusajat, -lisät ja hermojen kiristys. Näyttää siltä, että remonttiliikkeiden myyjät vaikuttavat omilla valinnoillaan siihen miltä meidän kodissa tulee näyttämään. Luulin, että vapaus valintoihin olisi minulla.