10.8.04

Aikuinen rimpuilee

Lappsetilla on yhteistyössä eri tahojen kanssa kehitelty leikkipuisto kaikenikäisille. Minäpä lähden sitä nyt testaamaan tuonne kaupungille tyttäreni kanssa. Noissa telineissä voi kuulemma aikuinenkin kiikkua telineissä ilman häpeää, sillä telineillä on jokin tarkoitus ja tärkeä tavoite:

"Tavoitteena on, että kun hanke siirtyy ulkokentille ikääntyneet opettaisivat lapsuutensa leikkejä ja lapset puolestaan omiaan. Perimätietoa voidaan näin siirtää sukupolvelta toiselle. Älykäs leikkipaikka luo tällä tavalla kokonaan uudenlaisen kulttuurin Suomeen."

Leikkikenttä ei siis voi olla enää leikkikenttä, mikäli sitä halutaan markkinoida aikuisille.

(SmartUs on homman nimi, tässä lisätietoa sitä janoaville.)
***

Muutamaa tuntia myöhemmin.

Kävimme kentällä. Minä en ainakaan mahtunut oikein mitenkään päin tähän uuteen telineeseen. Kokeilin sellaista uutta kapeaa paloputken ja liukumäen yhdistelmää tulemalla sen pää edellä alas. Kävi kipeää. Pitäisikö siinä olla käyttöohjeet aikuisillekin? Lapset tuntuivat saavan siitä paljon enemmän iloa irti kuin minä.

Vanhanaikaisessa tangossa sen sijaan roikuin kuin apina. Tein kiepin eteen, menin itseni ja tangon alitse jolloin käteni jäivät takakenoon hankalasti. Ah mikä venytys! Sitten vain riiputin ruumistani, yritin vetää leukojakin. Kaksi sain.

Puistossa oli myös uusi keinu. Käsille oli omat muovipallukat, joista pidettiin kiinni. Kettinki ei nitissyt, vaan kiilteli uutuuttaan. Keinua lienee kehitelty, sillä siinä sai aivan mielettömät vauhdit pienellä vaivalla. Mutta yllätys! Keinusta vauhdissa hypätessä selkä oli nitkahtaa niiltä sijoiltaan; tarttumapintainen keinun istuinlauta ei meinannut päästää keinujan takapuolta istuimesta irti lainkaan. Sitten kun pääsi, oli yläruumis jo tyystin eri asennossa kuin alaruumis. Ruts.

Muut aikuiset puhuivat kännykkään, istuivat penkeillä tai seisoskelivat tympääntyneinä kentän laidalla. Aika kaukana näytti olevan tuo edellä mainittu SmartUs - tavoite todellisuudesta.