7.6.04

Kroonikko

Diagnoosi: astma.
Elinikäinen lääkitys.

Sopeutumisvalmennukseen vuoden kuluttua. Vuoden kuluttua siksi, että ehtisin etukäteen itsekseni sopeutua ajatukseen ja näin olla valmis keskustelemaan muiden kohtalotovereiden kanssa tästä sitten kun sen aika tulee.

Onneksi ei sentään vakavampaa. Tai onhan tämäkin sitä siinä mielessä, että hoitamattomana tulee keuhkoahtauma ja kuolema. Jälkimmäinen on edessä joka tapauksessa, mutta jos saan valita, niin mielelläni jokin muu kuin tukehtumiskuolema.

Mistä tulikin mieleeni, että Magnolia on yksi lempielokuvistani. Käytyäni katsomassa sen aikoinaan elokuvissa, elokuvatoverini totesi ykskantaan sen olleen huonoin koskaan näkemänsä elokuva. Tuolloin lausahdus tuntui lähes henkilökohtaiselta loukkaukselta, sen verran paljon pidin näkemästäni. Nykyään olen paljon suvaitsevampi ihminen (tai sitten en, mutta en enää välitä), joten olkoon pitämättä, se ei minua loukkaa.
***

Hengenahdistuksesta vielä sananen. Oikea hengitys on verrattain tärkeää ihmiselle. Ahdistuessani mielellisesti ja sielullisesti, vaikutus on välitön myös hengitykseen, joka muuttuu pinnalliseksi ja katkonaiseksi. Entäpä päinvastoin? Luulisi siis syvähengityksen auttavan ahdistukseen. Vaan eipä auta.
Mieli on siis vahvempi kuin ruumis; hengen ahdistuksesta tulee hengenahdistus.