5.5.04

Kauniit ja rohkeat

Kuningas Minos, Zeun ja Europen poika, hallitsi Knossosta. Hän oli suuri mies ja otti koko Egean meren saarineen haltuunsa. Viimeiset hetkensä viisas hallitsija kohtasi Sisiliassa, jossa ajoi Daidalosta takaa.

Daidalos oli ateenalainen älykkö ja yleisnero. Hän tappoi kateudesta sisarenpoikansa ja pakeni Kreetalle oman poikansa, Ikaroksen, kanssa. Siellä hän tutustui kuningas Minokseen ja heistä tuli ystäviä. Kuningas pyysi taitavaa Daidalosta suunnittelemaan ja rakentamaan viekkaan labyrintin. Minoksen puoliso, Pasifae, halusi myös hyötyä älykkäästä vieraasta. Pasifae oli suunnattoman rakastunut erääseen härkään ja halusi synnyttää tälle pojan. Päämäärään päästäkseen hän tarvitsi Daidaloksen apua.

Pasifae synnytti pojan, Minotauroksen. Poika oli puoliksi ihminen, puoliksi härkä ja se söi ihmisiä. Kuningas Minos päätti sulkea pojan labyrinttiin, mihin joutui myös petollinen Daidalos Ikaros poikansa kanssa.

Keksijänero Daidalos oli rakentanut labyrinttiin kattoikkunan ja sitä kautta oli mahdollista päästä pakenemaan. Ensin hän kuitenkin valmisti itselleen ja Ikarokselle siivet vahasta. Pakomatkalla nuori ja vetreä Ikaros kuitenkin lensi liian lähelle aurinkoa ja siivet sulivat. Ikaros putosi mereen ja hukkui. Daidalos itse pelastui Sisiliaan.