25.11.03

Pelottaa

Pienet lapset pelkäävät joulupukkia. Perhealbumeissa löytynee tuhansia kuvia rääkyvistä sukulaislapsista, jotka väenvängällä on ängetty muovinaamariin naamioituneen naapurisedän syliin.

Kaikki tietävät, että oikea joulupukki majailee Korvatunturilla -ja hyvä niin. Napapiiriltä niin ikään löytyy myös "oikea" joulupukki, oikein brandiksi asti tuotteistettuna. Joulupukkiin ja napapiiriin liittyy muutamia minua pelottavia aspekteja.

1. Ei ole pelottavampaa paikkaa kuin Rovaniemen Napapiiri kesällä. Joululaulut raikaavat helteisenä heinäkuun päivänä ja vieri vieretysten ahdetut erikoisputiikit tuputtavat jouluisia tavaroitaan turisteille porojen nuutuessa aitauksessa. Kulttuurishokki on lähellä, jos eksyy kesäaikaan jouluiseen markkinahumuun varautumatta.

2. Surullisenkuuluisa vuoren (ei se mikään vuori oikeasti ole!) sisään kaivettu Santapark aiheuttaa pelkotiloja ainakin siellä vieraileville, ylihintaa pääsylipuista maksaneille ihmisille. Kyllä siinä kylmä hiki väistämättä tulee, kun näkee vuoren sisään tungettuja saksasta rahdattuja muovitonttuja, muovipeuroja ja muovimuoreja, jotka eivät ole pelkästään äänekkäitä, vaan myös pyörivät ympyrää. Tosin tästä kaikesta Santaparkin uusin (ja muistaakseni neljäs) toimitusjohtaja yrittää päästä eroon.

3. Napapiiriltä löytyy myös "Santa's Technology Park". Siellä kehitetään mm. "hyvinvointiteknologiaa" ja "elämysteknologiaa". Selvä. Työllisyyttäkin tuonee tuo teknologiapuisto. Hyvä niin. Silti, selittämätöntä ahdistusta minulle aiheuttaa tuo "joulupukin teknologiapuisto". Se kuulostaa samanaikaisesti sekä b-luokan kauhuelokuvalta että epätoivoiselta yritykseltä ratsastaa kohti menestystä joulupukkiin liittyvillä mielikuvilla. Sitä paitsi, jos minä olisin insinööri, niin kyllä varmasti tuntuisi kummalliselta sanoa työskentelevänsä joulupukin pajassa. Näinhän se assosioituu.