3.11.04

Ei skeptikoille tai tosikoille

Ja varoituksen sana jälleen lukijoille. Tällä kertaa kirjoitukseni käsittelee mm. henkiä, kätkemisiä ja tarottia. Tämän jälkeen kukaan ei enää (toivottavasti) suhtaudu minuun vakavasti otettavana ihmisenä.
***
Aloitetaan tuosta hengistä ja kätkemisistä. Tänään Arktikumissa esitetään aiheesta elokuva kello kuusi. Vapaa pääsy. Menen katsomaan, vaikka olen nähnyt tuon jo monta kertaa aikaisemmin. En tosin koskaan isolta kankaalta. Olisin mennyt eilen katsomaan Valasratsastajaa, mutta tyttäreni oli janoinen ja väsynyt sirkustreenien jälkeen. Harmitti. Kuten sekin, että elokuvien esitysajat ovat hieman hankalasti järjestetty. Jos on lastenelokuvafestivaali, ei kai se tarkoita, ettei sinne saisi muitakin ihmisiä tulla katsomaan? (Turilas ja Jäärä on mun suosikki.)

***
Sitten se tarot.
Skeptiksen sivuilla kerrotaan tarotista näin:

"Ennustettaessa kortit sekoitetaan ja jaetaan erityisten kuvioiden mukaan (esim. pyramidi). Korttien merkitys määräytyy sijainnista kuviossa. Ne eivät kuitenkaan kerro mitään täsmällistä, vaan ainoastaan tapahtumien ”suuntauksia”. Jos ”suuntauksia” tarkastellaan minuuttien kuluttua uudelleen, huomataan niiden muuttuneen: jos korttien antama ennuste muuttuu minuuttienkin sisällä, mitä hyötyä ennusteesta on? Tästä huolimatta tarot-kortteja on käytetty vuosisatoja; vanhimmat olemassaolevat kortit ovat 1400-luvulta."

Otteen kirjoittaja ei ole näemmä perehtynyt tarottiin edes alkeiden vertaa. Edellä keskitytään ennustamisen hyödyttömyyteen, mutta silti heti perään todetaan kortteja käytetyn jo vuosisatojen ajan. Tarot onkin keino, jonka avulla voi ymmärtää paremmin itseään ja elämää. Se ei ole ennustamista, vaan keino oppia huomaamaan piileviä ongelmia, löytämään voimavaroja tai katsomaan elämänvalintoja useista eri näkökulmista. Kortteihin ei liity mitään mystiikkaa, magiaa tai noituutta. Toisille elämänhallinnan keino löytyy joogasta, uskosta, terapiasta tai ylettömästä älyllistämisestä. Jos joku löytää voimaa ja vastauksia tarotista, mikäs siinä. Minä ainakin aion tutustua ja kokeilla. Olenhan kokeillut elämäni aikana levitointia (ennen Harry Potter-huumaa), numerologiaa, astrologiaa, kristinuskoa, astangaa, meditatiivista laulua, viinan juontia, kaiken kieltämistä, kulttuuriantropologiaa ja keskiluokkaista elämää. Kyllä tuohon listaan vielä yhdet kortit mahtuu.

Taiteilija Marita Liulialta löytyy omat tarot-sivustot. Hänen suunnittelemansa kortit ovat hienoja, vaikka ei tarotista noin yleensä ottaen välittäisikään.