15.4.04

Muista pestä kädet

Huomenna haen gradun painosta. Inka lupasi muistaa pestä kädet ennen tapaamistamme. Ystävällistä ja huomaavaista on se. Eli Ouluun tästä on lähdettävä, jahka saisin pakattua.

Remontista sen verran, että etenee. Eilen Tommi ja Mies kantoivat maton ylös, tänään leikkasin sen muotoon. Koukkuteräinen mattoveitsi osoittautui paljon paremmaksi vehkeeksi kuin suorateräinen. Hirvittävää oli leikata noin vaan yllättäen kallista mattoa, ensimmäistä kertaa ikinä. Hyvä tuli, nyt ei muuta kuin listat paikoilleen.

***

Lopuksi vielä lainaus tuosta aiemmin mainitsemastani Sielun ohjaama elämä -kirjasta, s. 57:

"Masennuksella on monet kasvot. Siitä voi olla seurauksena luopumista, yksinäisyyttä, surullisuutta, raskasmielisyyttä, tyhjyyttä ja kylmyyttä - hyvin erilaisia tunteita ja asenteita. Voidaksemme lähestyä masennusta luovasti meidän on ehkä paras aloittaa kuvailemalla tuntemuksia kaikken tavallisimmilla ja konkreettisimmilla termeillä. Yksinkertaiset kuvailevat sanat välittävät kokemuksen, jota voimme käsitellä konkreettisesti, kun taas kliininen kieli houkuttelee esiin mekaanisia vastauksia ja sijoittaa meidät ja mielialamme puhtaasti materialistiseen, epäinhimilliseen kontekstiin.
---
Osa masennuksen liittyvästä kärsimyksestä johtuu kyvyttömyydestämme antaa sille kielellisiä ja kuvallisia ilmauksia. Se tuntuu epämääräiseltä ja sen vuoksi mielettömältä. Me emme tiedä mitä tehdä, koska emme tiedä mitä kärsimyksemme on. --- Ehkä tarvitsemme masennuksen estetiikkaa, tyhjyyden taidetta."

Piti pakata, ei lokata.
Menen.