10.2.04

Edistys, jätätys ja kaikkea siltä väliltä

Yleiset kellot ovat harvoin yhdessä ajassa, vielä harvemmin oikeassa. Kellottomille (nykyään jo katoava ihmisryhmä) tämä aiheuttaa päänvaivaa.

On ihmisiä, jotka tahallaan säätävät kellonsa edistämään, jotta ehtisivät joka paikkaan ajoissa. (Usein nämä samat ihmiset ovat silti myöhässä.) Itse myöhästyn harvoin, tuskin juuri koskaan. Paitsi jos varta vasten haluan antaa vaikutelman kiireisyydestä ihmisenä jollekin "olevinaan tärkeälle" ihmiselle. Eihän minulla oikeasti ole ikinä kiire minnekään. Lähden aina juuri sopivasti tai vähän aikaisemmin liikkeelle. Jos on olemassa (sovittu) aika, miksi ei voisi elää sen mukaan? Itsekästä on myöhästyminen, minusta.

Edistävä kello ärsyttää. Olen aivan varma, että jollain tajunnan tasolla olen huolissani niistä kahdesta minuutista jotka näyttävät jo menneen, mutta jotka vielä oikeasti ovat edessäpäin. Ikään kuin ajassa olisi aukko. Hirveää on myös jätättävä kellonaika. Se muistuttaa ikävällä tavalla minua ihmisenä elämisen heikkoudesta; en onnistunut taaskaan elämään tuossa menneessä hetkessä. Hetki on jo mennyt, mutta tuossa se silti muistuttaa olemassaolostaan. Enkä voi sille enää mitään.

Digitaalinen ajannäyttö ei anna armoa, se harppoo eteenpäin minuutti kerrallaan. Mikäli sekunnit tai sadasosasekunnit näkyisivät, aika vaikuttaisi suorastaan valuvan sormien lomasta. Viisarikello sen sijaan rauhoittaa. Sekuntiviisarin on kierrettävä kokonainen ympyrä minuutissa. Sehän on paljon. Viisarikellon aika on myötämielisempi, armollisempi. Ja havaintojeni mukaan myös herkemmin ja useammin väärässä; sinne onkin piilotettu ripaus inhimillisyyttä. Tämä löytyy jopa viisariherätyskellosta; koskaan ei aivan tarkalleen tiedä milloin kello herättää, toisin kuin digitaalisessa herätyksessä. Jos joskus (harvoin) asetan kännykkäni herättämään aamulla, asetan herätysajaksi 06:37 tai 07:12 tai jotain muuta vähän epämääräisempää. Jotenkin karseaa on herätä jollakin tietyllä kellonlyömällä, koska elämä itsessään ei etene kellon mukaan.
***

Miksi kaikki tämä vuodatus? Koska haluan vedettävän rannekellon. Sellaisen Leijona-merkkisen, josta opettelin aikaa lapsena. Olen kyllästynyt digiaikaan.