13.9.04

Hulluuden ja nerouden häilyvä raja

Viikonloppu meni, että huis vain. Siivosin, koska on mukavaa pitää koti siistinä. Yöllä kissa oli kuitenkin oksentanut eteisen matolle. Jotenkin onnistuin väistelemään askeleeni niin, etten astunut limaläjään koko aamuna ja huomasin teoksen vasta lähempänä puolta päivää.

Kävin soittamassa puoli tuntia taustamusiikkia ja hipsuttelin vaivihkaa takavasemmalta kotiin ja kiirettä kyytiä hevosten luo. Ratsastin ja yllytin hevosta huimiin estesuorituksiin. Muutaman epäonnisen ylityksen seurauksena selkääni särkee vieläkin.

Katsoin elokuvia. Perjantaina tv näytti ilmaiseksi Saturday Night Feverin. Korokepohjat kengissä ja korkeaakin korkeammat vyötäröt miesten housuissa. Elokuvan miehet muistuttivat erehdyttävästi isääni vihkipuvussaan. Tyköistuva, ruskea samettipuku, paidankauluksen kärjet tavoittelemassa olkapäitä ja kengät, joiden pohjanpaksuus päkiän kohdalla oli arviolta viisi senttiä. Unohtamatta tietenkään hiuksia, joissa oli muhkea permanentti.

Toinen katsomani elokuva oli huono. Toivoin saavani kepeän komedian, mutta jotenkin en jaksanut innostua tarinasta. Kolmas katsomani elokuva oli viihdyttävä ja sisälsi muutamia nokkelia oivalluksia. Musiikillisesti erittäin onnistunut.

Viikonlopun huipennukseksi mieleeni tuli painovoima. Mistä se tiedetään? Niin, onhan Newton sen päätellyt ja ynnällyt helmitaulullaan. Sitten on määritelty erilaisia vakioita ym. hatusta vedettyjä lukuja, joilla tulokset on saatu täsmäämään. Aivan, en väitäkään fysiikanlakien olevan huuhaata. Täytyy niiden olla päteviä suurilta osin, koska avaruuteen on onnistuneesti lähetetty jos jonkinlaista kampetta. Mutta kukaan ei ole ilmeisesti lopullisesti selvittänyt painovoiman olemusta? Massat vetävät toisiaan puoleensa, mutta miksi? Mikä sen tekee?

Koska epäilin nukkuneeni tai matemaattisen aivokuolemani tapahtuneen juuri sillä kyseisellä koulutunnilla, kun fysiikan aihepiirit liikkuivat painovoimassa, täytyi minun turvautua, oi niin jumalalliseen, internetiin. Mutta niin vain on, että hakutuloksiin tutustuessani huomasin painovoiman vaikuttavan ratkaisemattomalta kysymykseltä myös asiantuntijoille.